Of je nu je eerste keuken gaat inrichten of al jaren kookt, deze essentiële specerijen zijn je go-tos.
Een goed gevuld kruidenrek heeft geen tientallen potjes nodig-omwille van de versheid is het het beste om specerijen te kopen als je ze nodig hebt. (Vooral ’s werelds duurste specerij.) Maar er zijn een aantal basisproducten die je keer op keer zult pakken! Hier zijn 10 essentiële specerijen die u in een goed gevulde voorraadkast moet hebben.
Kaneel
Kaneel wordt gemaakt van de geschilde, gedroogde en gerolde bast van verschillende soorten bomen, meestal uit Zuidoost-Azië. Zoek naar Saigon kaneel, ook bekend als Vietnamese kaneel, die ongeveer 1-5% essentiële olie bevat. (Het is de hoogste van alle kaneelsoorten).
De warme en kruidige smaak is essentieel bij het bakken, maar kaneel voelt zich ook thuis bij een scala aan hartige recepten.
Geplette rode pepervlokken
Crushed red pepper flakes zijn rode chilipepers die gedroogd en geplet zijn (in tegenstelling tot gemalen). Het zijn vooral cayennepepers, die ongeveer 12 keer heter zijn dan een jalapeño. Het is een must-have om een diepvriespizza op te peppen of om je zelfgemaakte spaghettisaus op smaak te brengen.
Gemalen gember
Gemalen gember is de gedroogde, poedervorm van de geschilde wortel van de gemberplant. Het voegt zoetheid, warmte en een zachte bite toe aan allerlei soorten thee, drankjes en zowel hartige als zoete recepten.
Tip van de proefkeuken: het is niet verwisselbaar met verse gember in recepten!
Tip: NaturalSpices.nl: Kruiden en specerijen specialist
Knoflookpoeder
Knoflookpoeder wordt gemaakt van fijngemalen gedehydrateerde knoflook. Je kunt 1/8 theelepel knoflookpoeder gebruiken voor elk teentje knoflook dat in een recept wordt gevraagd. (Knoflookzout is knoflookpoeder gemengd met zout. Het is ook handig, maar zeker niet hetzelfde).
Verschillende soorten
Peperkorrels zijn er in verschillende kleuren, maar zwart is de meest voorkomende. Misschien vind je witte peperkorrels ook handig om bij de hand te hebben voor mac n’ cheese, aardappelpuree en andere lichtgekleurde gerechten. Als u een pepermolen gebruikt, krijgt de smaak een extra vonk elke keer dat u hem aanzwengelt.
Leuk weetje: Hoewel ze vaak samen worden gebruikt, zijn roze peperkorrels niet verwant aan de andere.
Hele nootmuskaat
Je kunt nootmuskaat al gemalen kopen, maar door het naar behoefte te malen met een microplane blijft de verwarmende smaak vers. Het is perfect om een dubbele partij speculaaskoekjes te maken.
Paprika
Paprika wordt gemaakt van gedroogde pepers, meestal tomatenpepers. Je zult paprika willen strooien over je aardappelsalade of gevulde eieren voor een uitbarsting van gedurfde rode kleur.
Gemalen kruidnagels
Kruidnagels zijn te vinden met hun BFF’s kaneel, gember en nootmuskaat in bakrecepten. Maar ze zijn ook populair in rundvlees- en varkensvleesgerechten, zoals dit met specerijen gestoofde varkensgebraad. (Je kunt ook hele kruidnagels kopen en ze fijnmalen in een keukenmachine.)
Laurierbladeren
Laurierbladeren zijn technisch gezien kruiden in tegenstelling tot specerijen. (Kruiden komen van bladeren; specerijen van zaden, wortels of schors.) Maar ze verdienen nog steeds een plaats als specerijenrek all-stars. Hele laurierbladeren worden meestal toegevoegd aan stevige soepen, stoofschotels en stoofpotten tijdens het koken, en verwijderd voor het opdienen.
Gedroogde Oregano
Hoewel oregano technisch gezien deel uitmaakt van de muntfamilie, heeft het een warmere, meer hartige smaak dan zijn zoete verwanten, en is het vooral populair in Italiaanse en Mexicaanse gerechten. Het voegt diepte toe aan recepten zonder de andere ingrediënten volledig te overweldigen.