3x dingen waar je aan moet denken voor je een kamer in huis gaat verhuren

3x dingen waar je aan moet denken voor je een kamer in huis gaat verhuren

Heb jij een groot huis en is er eigenlijk te veel ruimte voor jou en je gezin? Dan zou je er aan kunnen denken om een kamer of gedeelte van je huis te verhuren. Hierdoor kun je nog wat bijverdienen en kun je optimaal gebruik maken van de ruimte in je woning. Toch is het wel slim om met een aantal dingen rekening te houden wanneer je een ruimte in huis wilt gaan verhuren. In dit artikel vertel ik je drie van de dingen waar je aan moet denken. 

Zorg dat je alles goed regelt met de huurder

Of de huurder nu een goede vriend van je is of een complete onbekende, het is belangrijk om alles goed te regelen. Dat wil zeggen dat je van tevoren uitzoekt wat wel en niet mag en wat je ervoor moet regelen. Zo heb je voor hospitahuur (het verhuren van een kamer in huis waar je zelf ook woont) in principe geen toestemming van de gemeente nodig. Echter mag de huurder geen eigen voordeur hebben, waardoor het een onzelfstandige woonruimte is. Zo zijn er nog meer regels waar je je aan dient te houden. Stel alles vast in een contract met de huurder zodat je hier altijd op terug kunt vallen. 

Denk na over wat je huurder nodig heeft

Wil jij een ruimte verhuren, maar wil je niet dat diegene constant in jouw huis gebruik maakt van de keuken en het toilet? Dan is het belangrijk dat jij deze dingen aanbiedt in zijn of haar eigen ruimte. Voordat je zomaar je ruimte gaat verhuren is het dus goed om te investeren in een goede leefruimte. De belangrijkste aspecten zijn een keuken, toilet en een douche. Hierdoor kunnen je huurders voldoen aan hun levensbehoeftes en dat is erg belangrijk. Denk niet meteen te groot. Zo hoef je niet meteen een complete keuken met alles erop en eraan te laten bouwen, maar is een goedkope kitchenette ook voldoende. Zorg er ook voor dat de ruimte goed geïsoleerd is en dat er verwarming en stromend water is.  

Denk ook aan de gevolgen voor de belasting

Dan het laatste punt waar je aan moet denken voor je zomaar een ruimte in huis ter verhuur aanbiedt, de belasting. Zo hoef je in principe geen belasting te betalen over jouw ontvangen huur, tenzij je over een bepaald bedrag zit. Zorg er dus voor dat je goed weet waar je aan toe bent zodat je later niet voor financiële tegenvallers komt te staan. Het was immers de bedoeling om eraan te verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *