Buffetvitrines; hoe onderhoud je ze?

Buffetvitrines zijn onmisbaar voor horecagelegenheden waar de gerechten op de menukaart gepresenteerd worden in de vorm van een buffet. Je kunt de gerechten in de vitrine plaatsen en de gasten kunnen zelf opscheppen wat ze lekker vinden. Buffetvitrines zijn er in allerlei uitvoeringen. Groot, klein, in een ronde uitvoering of een rechthoekige uitvoering. Er is dus voor ieder wat wils. Maar hoe onderhoud je ze eigenlijk? We leggen het je graag uit.

Buffetvitrines schoonmaken

Je kunt een buffetvitrine het beste schoonmaken met een speciaal daarvoor gemaakte poetsdoek. Zelf gebruiken wij de doeken van Optidee die speciaal bedoeld zijn voor ruiten en spiegels bijvoorbeeld. De ene doek maak je nat en gebruik je om het vuil van de ruiten te halen, de andere doek is een speciale microvezel doek en gebruik je om de ruiten mee op te poetsen. Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren hoe je de buffetvitrine kunt schoonmaken. Zorg er in ieder geval voor dat je in geen enkel geval glassex of ammoniak op de ruiten spuit. Dit laat namelijk een vette laag achter, waardoor het er juist viezer uit komt te zien. Bovendien kunnen de ruiten een blauwe waas krijgen door het gebruik van glassex. Je kunt eventueel voor de buitenkant van de ruiten een beetje spiritus aan het water toevoegen als je geen microvezel doeken in huis hebt. Wel is het dan belangrijk dat je de kleurstof uit de spiritus verwijderd, zodat je geen blauwe waas op de ruiten krijgt. Hoe je dat doet? We leggen het je graag uit.

Het stappenplan voor het verwijderen van kleurstof

Zorg er altijd voor dat de buffetvitrine helemaal leeg is voordat je begint met schoonmaken. Je wilt natuurlijk niet dat er spiritus in de gerechten valt die in de vitrine staan. Je kunt een buffetvitrine daarom het beste aan het einde van de werkdag schoonmaken, wanneer er ook geen gasten meer aanwezig zijn. Als je spiritus gebruikt om de vitrine schoon te maken, ga dan alsvolgt te werk om de kleurstof uit de spiritus te verwijderen:

  1. Doe de spiritus in een bakje (of emmer);
  2.  Voeg er Norit aan toe;
  3. Roer het mengsel goed door elkaar met een roerstaaf. Het kan eventueel ook geschud worden wanneer het mengsel in een afgesloten pot zit;
  4. Herhaal het roeren of schudden zo’n 2 tot 3 dagen totdat de blauwe kleur verdwenen is;
  5. Tot slot kun je de Norit filteren uit het mengsel door middel van koffiefilters.

Succes!

We wensen je veel succes bij het schoonmaken van de buffetvitrine en hopen dat je iets gehad hebt aan de tips in ons artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *