Waarop letten bij aankoop eetkamertafel?

Een nieuwe eetkamertafel kopen; het klinkt zo eenvoudig. In de praktijk blijkt dit echter nog niet zo snel gedaan, want je hebt enorm veel keuze. Je wil natuurlijk dat een eetkamertafel goed aansluit op de rest van je interieur. Er zijn daarom een aantal zaken die je in acht moet nemen bij je zoektocht naar die perfecte eettafel. Dit artikel zal je een aantal tips geven. 

Hoe groot moet je eetkamertafel zijn?

De grootte van je aanstaande eettafel is een van de belangrijkste factoren waarop je moet letten tijdens de aankoop hiervan. Je wil natuurlijk niet dat je er na aankoop achter komt dat je eettafel niet in je eetkamer past, dat je niet genoeg loopruimte hebt om je tafel heen of dat je de eetkamerstoelen er niet onder kwijt kunt. De grootte van je eettafel is echt afhankelijk van je woonruimte, maar ook van het aantal mensen dat aan je tafel moeten kunnen plaatsnemen. 

De vorm van je eetkamertafel 

De basisvormen van een eetkamertafel zijn rond, ovaal, vierkant of rechthoekig. Welke vorm je kiest is wederom afhankelijk van de ruimte, die je hebt en alsmede van je smaak. Een rechthoekige eettafel is bijvoorbeeld formeel, maar je moet genoeg ruimte hebben. Een ronde tafel is geschikt voor iedere ruimte en heeft een informeel karakter. Elke vorm eettafel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Weeg die goed tegen elkaar af. Twijfel je wat bij jouw interieur past? Vraag dan om advies bij deskundigen, zoals Meubelbaas.

De poten en hoogte van je eetkamertafel

Het is tegenwoordig niet gek dat je voor de tafelpoten van je eettafel kunt kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Welke poten het beste zijn, is afhankelijk van de functie die je tafel moet vervullen alsmede je eigen voorkeuren. Daarnaast bepaalt ook de hoeveelheid eetkamerstoelen de positie van de tafelpoot. Niet elke eettafel heeft daarnaast dezelfde hoogte. Ook de hoogte is van belang bij de keuze van jouw ideale eettafel. De meeste eetkamertafels hebben een hoogte, die ligt tussen de 74 en 78 centimeter. Voor een comfortabele positie aan tafel moet je kijken naar de lengte van de mensen die aan tafel zullen eten. Bij een gemiddeld hogere lengte, is een hogere eettafel comfortabeler en andersom. 

De eetkamerstoelen aan de eetkamertafel

De zithoogte van de eetkamerstoel is eveneens van belang voor de hoogte van je eettafel. Een stoel moet immers netjes onder de tafel aangeschoven kunnen worden voor een compleet geheel te kunnen vormen. Niet iedere eetstoel heeft dezelfde zithoogte en de balans tussen zithoogte en tafelhoogte ligt voor iedereen anders. Het beste is dit voor aankoop zelf even te ervaren in een of meerdere showrooms. 

Armstoelen zijn een geval apart

Bij eetkamerstoelen met armleuning is de hoogte van de armsteunen nog wel belangrijker dan de zithoogte. Ook een armstoel wil je immers onder je eetkamertafel wegwerken na gebruik. Vergelijk daarom voor je een tafel koopt altijd of de hoogte van de armleuningen van je eetstoelen een probleem zal vormen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *