dara

Wat is een bara en waar komt het vandaan?

Een bara bestaat uit gekruid deeg dat wordt gefrituurd. Het gerecht wordt gegeten als snack en heeft zijn oorsprong in India. Het is een Surinaams-Hindoestaanse lekkernij. Het deeg bestaat uit urdimeel dat wordt gemaakt van de mungboon. Andere bestanddelen van de bara zijn Madame Jeanette pepers of chilipeper, kurkuma, knoflook, komijn en verse spinazie. Ook tayerbladeren mogen niet ontbreken. De Indiase vorm, waar de bara vandaan komt, heet vada. Deze vorm wordt vaak van gemalen kikkererwten of aardappelmeel gemaakt. Het wordt gegeten in rotishops en Surinaamse eettentjes in Nederland.

Hoe eet je de bara precies?

Je kunt de bara gewoon eten als een hartige donut. Pittige sambal is er ook heel lekker bij. Je kunt hem ook openen en opvullen met bijvoorbeeld bakkeljauw, kousenband of kip. Kies vooral wat jij lekker vindt en geniet ervan!

Hoe bereid je een bara?

De deegmix waarmee je zelf bara’s kunt maken worden in veel toko’s wel verkocht. Je mengt deze mix met water dat enigszins lauw is. Vervolgens kneed je het deeg goed en daarna laat je het een tijdje rijzen. Balletjes worden van het deeg gemaakt, die je plat drukt. Als je een gat in het midden wilt, dan is dit je moment: steek een gaatje uit het midden van het deeg. Nu kan je de bara gaan frituren in olie die goed heet is. Dan laat je hem uitlekken. Je kunt ze serveren met allerlei soorten toppings.

Wat kun je nog meer kopen in een toko?

Naast de deegmix waar je zelf bara’s van kunt maken, kun je in een toko voor nog veel meer zaken terecht. In de toko kun je meestal kant-en-klaar oosters voedsel kopen. Denk dan aan nasi goreng of bami. Ook veel levensmiddelen, snoep en ingrediënten uit Zuidoost- en Oost-Azië kun je er krijgen. Mits je betaald natuurlijk. Behalve levensmiddelen worden er in toko’s ook vaak overige aziatische producten verkocht. Denk dan aan rijstkokers, sarongs en wokken. Ook diverse artikelen die met de Chinese godsdienst te maken hebben kun je er krijgen, bijvoorbeeld wierook en godenbeelden. Maar ga zeker eens naar een toko om deegmix voor bara’s te halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *