Een aantal tips voor een keuken met kookeiland

Het moge duidelijk dat een keuken met kookeiland niet voor iedereen geschikt is. Dat komt omdat de ruimte voor een keuken met kookeiland groot genoeg moet zijn. Daarnaast moet het ook praktisch kunnen ingedeeld worden. Heeft een keuken te weinig ruimte dan is de kans al heel groot dat je te weinig bewegingsruimte krijgt met een kookeiland. Het zal heel benauwd gaan aanvoelen. Een aantal tips  waar je op moet letten als je een keuken met kookeiland wilt plaatsen.

Zorg bij je keuken met kookeiland voor genoeg ruimte en afstand

Als je kijkt naar de afstand tussen keukeneiland en je keukenopstelling dan moet dat minimaal 90 centimeter en maximaal 120 centimeter zijn. Het kan voorkomen dat er zitruimte verbonden is aan het kookeiland. Dan is 140 centimeter heel gebruikelijk. Ga je naar de breedte kijken van het kookeiland dan is dat afhankelijk van de hoeveelheid keukenkasten. Geef je de voorkeur aan beide kanten van het kookeiland diepe keukenkasten dan moet het kookeiland zo’n 130 centimeter diep zijn. Ga je voor een minder diep keukenkast dan moet je rekening houden met 110 centimeter.

Plaats bij je keuken met kookeiland zitplekken

Een keuken met kookeiland zorgt voor veel openheid en laat de keuken met de woonruimte in elkaar samensmelten. Plaats zitplekken aan het kookeiland om dit gevoel nog meer te versterken. Je kunt dit heel eenvoudig bereiken door barkrukken te plaatsen. Als je besluit barkrukken te plaatsen dan is de gebruikelijk hoogte hiervan 95 centimeter. Heb je een lage zitfunctie met stoelen dan kom je uit op 70 centimeter. Let bij het plaatsen van zitplekken wel op de je genoeg loopruimte overhoudt. Wanneer er bijvoorbeeld gekookt wordt moet de afstand redelijk groot zijn. Dit komt vanwege het spetteren tijdens het koken.

Maak de keuze voor een mooi en stijlvol werkblad voor je kookeiland

Bij een keuken met kookeiland kun je voor het werkblad het best kiezen voor mooi en stijlvol materiaal. Dit bepaalt immers de uitstraling van het kookeiland. Zorg ervoor dat je de stijl van je keuken net zo maakt als in de rest van je huis. Zo loopt alles vloeiend in elkaar over. Gaat het nu om klassiek, modern of industrieel, voor elke stijl is een werkblad te vinden. Je hebt een enorme keuze aan materialen. Te denken aan kunststof laminaat, graniet, terrazzo, roestvrijstaal of composiet. Overigens is het met composiet, graniet en terrazzo wel even rekening houden dat het deel niet in één keer leverbaar is. Iets om in het achterhoofd te houden.

Zorg dat je de functie bepaald voor je keuken met kookeiland

Er zijn verschillende functie voor een keuken met kookeiland. Je kunt het gebruiken voor een spoelbak of een kookplaat. Ook is allebei mogelijk. Of het kan dienen als een extra werkruimte. Ga je een kookplaat gebruiken op je kookeiland dan moet je rekening houden dat het kookeiland 100 centimeter diep is. Dit is zo, omdat je dan spetters op de vloer voorkomt. Een spatwand is namelijk niet van toepassing bij een kookeiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *