Een sous vide kookboek of het internet gebruiken?

Wil jij starten met sous vide koken? Dan kun je natuurlijk een sous vide kookboek gebruiken, maar je kunt ook gewoon het internet gebruiken om lekkere recepten te zoeken. Een sous vide kookboek staat weliswaar vol met goede recepten en bereidingstijden voor diverse voedingsmiddelen, maar je betaalt er wel voor en het is nooit 100% volledig. Het lastige aan sous vide koken is dat producten met een verschillend gewicht een andere bereidingstijd of -temperatuur hebben. Dit is dus vrij lastig inschatten, zelfs als je een goed sous vide kookboek gebruikt. Het is daarom vaak alsnog een kwestie van experimenteren en elke keer opnieuw kijken wat het resultaat is.

Waarom zou je een sous vide kookboek aanschaffen?

Natuurlijk kun je in een sous vide kookboek informatie en inspiratie vinden over deze kookmethode, welke je direct kunt toepassen in de keuken. Zo’n boek is echter ook handig voor de tabellen die erin staan. Ondanks dat deze nooit helemaal volledig zullen zijn kun je er wel vrij veel informatie uithalen, bijvoorbeeld voor hoe lang en op welke temperatuur je een kipfilet in de bak moet houden. Dit hangt af van hoe zwaar en dik de kipfilet is, en is aan de hand van zo’n tabel redelijk goed in te schatten. Nogmaals, als je na het bereiden merkt dat het wel wat langer (of korter) had gekund dan onthoud je dat gewoon voor de volgende keer. Je kunt het er ook zelf in je sous vide kookboek bijschrijven, zodat je het niet vergeet!

Wat maakt sous vide koken zo bijzonder?

In principe is sous vide koken al een hele oude techniek, maar met de huidige apparatuur wordt het je wel een stuk makkelijker gemaakt. De reden dat reeds velen chef- en amateurkoks gebruik maken van een sous vide kookboek met bijbehorende bak is dat het eten er ontzettend lekker van wordt. Doordat je groenten, vlees en zelfs dessert op lage temperatuur heel langzaam bereid blijven namelijk alle smaakstoffen intact. De kleur blijft hetzelfde, het vocht gaat niet verloren en alle vitaminen blijven aanwezig. Dit geldt natuurlijk niet voor wanneer je iets in water kookt of bakt in de pan. Er gaat altijd een hoop verloren, maar met sous vide koken niet.

Heb jij al een sous vide kookboek in huis?

Wil jij na het lezen van dit blog aan de slag met deze geweldige kooktechniek? Schaf dan eerst een sous vide kookboek aan op Souvy.nl. Daar staat veel informatie over wat het precies is, hoe het werkt en hoe je kunt beginnen als je het nog nooit gedaan hebt. Overigens is het helemaal niet moeilijk, dus ook als je weinig ervaring met koken hebt kun je het leren. Als jij gewoon netjes de aanwijzingen in het sous vide kookboek opvolgt dan komt het vanzelf goed. Elke keer als je de bak gebruikt leer je meer en juist door te experimenteren wordt jij vanzelf een echte sous vide kenner. Daarmee maak je vast indruk op je gezin of gasten, want je eten wordt écht lekkerder als je het op deze manier bereidt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *