Zuurkool koken met aardappelen

Zuurkool koken met aardappelen?

Wie een lekkere zuurkoolstamppot wil maken moet in ieder geval niet de klassieke beginnersfout maken door de zuurkool met aardappelen te koken. Aardappels worden niet tot nauwelijks gaar in het zure vocht. Kook daarom je kruimige aardappels in een aparte pan. Hoe groter de stukken aardappel des te langer de kooktijd. Wij snijden om die reden aardappels altijd tot wat kleinere partjes (je kunt stamppot aardappelen van CêlaVíta voorgekookt kopen, handig en snel te bereiden).

Aandachtspunten voor het koken van zuurkool

Zuurkool kook je in zo’n 25 minuten gaar. Zorg dat de zuurkool echt goed gaar is en kook deze lekker in tuinkruiden bouillon van Maggi (die is het lekkerste) met een groot flink stuk roomboter (grasboter, extra zachte roomboter). Gebruik hiervoor niet meer dan maximaal een halve liter vocht; zo raakt de zuurkool wat beter ingekookt en wordt hierdoor extra lekker.

Aardappelen koken

Gebruik altijd kruimige aardappelen voor het bereiden van een stamppot. Vastkokende aardappels zijn nauwelijks te pureren. De aardappelen kook je afhankelijk van de grootte in zo’n 15 tot 20 minuten gaar. Voeg alleen wat zout toe zodra het water kookt en laat nog even in de pan staan na het afgieten zodat het vocht kan verdampen.

Zuurkool maken

Aan de zuurkool stamppot kun je uitgebakken spekjes toevoegen, wat lekker is bij veel soorten traditionele stamppotten. Houd er rekening mee dat het goed uitbakken van spekjes ruim 5 tot soms wel 10 minuten kan duren. Serveer de spekjes in een apart bakje, zo heeft iedereen de keuze al dan niet spekjes toe te voegen. Gebruik 1,5 el. uitgebakken vet om toe te voegen aan de zuurkool stamppot.

Voeg de zuurkool toe aan de aardappels en stamp het geheel samen – je bepaalt zelf of je voor puree gaat of voor wat grof gestampte aardappels. Om het geheel minder droog te maken voeg je een el. roomboter toe en wat melk. Bepaal hierbij zelf hoe smeuïg je de zuurkool stamppot wilt maken.

Je kunt zout toevoegen, maar optioneel kun je ook kiezen voor strooibare tuinkruiden bouillon uit een potje. Probeer daarnaast ook eens verse wijn zuurkool, of zuurkool met kruiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *